“Af en toe treed ik uit mijn comfortzone, dan maak ik het wat moeilijker voor mezelf. Dan leer ik probleemoplossend te denken.”

Ik ben Mattheo Knoop, 21 jaar en sinds mijn 5steben ik tennisser. Tot mijn 17espeelde ik competitie bij MLTC, afgelopen seizoen heb  ik actief gespeeld  op eredivisieniveau bij  TC Suthwalda. Afgelopen seizoen zijn we in ons debuutseizoen tweede geworden. Naast tennisspeler ben ik sinds 2017 ook officieel tennistrainer. Dat doe ik in mijn woonplaats Meppel onder de naam ‘TennisMeppel, Mattheo Knoop’ en in samenwerking met TennisMeppel.

Opleidingen

  • Tennislerarenopleiding A (Licentie is verlengd tot 2021)
  • Fit vak A
  • Fit vak B (2019-2020) opleiding

Training voor iedereen

Tennisspeler en -speelsters enthousiast maken voor de tennissport. Dat vind ik het allerbelangrijkste als tennistrainer. Dat doe ik door eruit te halen wat er inzit. Tennis is een individuele sport. Dat maakt dat iedere speler een andere benadering nodig heeft om te motiveren, te stimuleren en te enthousiasmeren.
Ik maak in mijn trainingen echt onderscheid in beginnende, recreatieve spelers en de wat meer gevorderde tennissers. Weten hoe ik dat doe? Bij de een werk ik aan een goede basistechniek, bij de ander meer aan tactische, fysieke en mentale training. Natuurlijk laat ik ook dat afhangen van wat de tennisser wil, wat de eigen intrinsieke motivatie is en vooral wat het beste werkt. En ik heb gemerkt: dat werkt!

Ervaring als speler en trainer

Ik heb in al mijn tennisjaren veel ervaringen opgedaan. Als speler en als trainer. Zo ben ik in Nederland bij verschillende grote tennisacademies geweest om te investeren in mezelf en om beter te worden. Henk van Hulst in Valkenswaard is zo’n iemand. Hij heeft vroeger toppers als Jacco Elting, Paul Haarhuis en Sjeng Schalken onder zijn hoede gehad.
Daarnaast heb ik veel kennis opgedaan bij Martin van de Brugge in Berkel en Rodenijs. Hij is de ex-coach en oud-trainer van Kiki Bertens.
Verder ben ik langsgegaan bij het Amstelpark en heb daar veel gezien en geleerd over de faciliteiten en mogelijkheden. Ook in het buitenland was ik actief en heb mijn licht opgestoken bij de Tennisacademie in Genk. Dat is een internationaal opleidingsinstituut met een fulltime programma van tennis, fysiek en coaching.

Federer en Nadal

Als speler heb ik ook veel ervaring opgedaan in het buitenlandse toernooiencircuit. Denk aan landen zoals: Griekenland, Zuid-Afrika, Duitsland, Frankrijk, Tunesië en België.
Verder heb ik in allerlei divisieniveaus in Nederland gespeeld, van laagste tot hoogste met dit jaar als absolute top de Eredivisie. Mijn hoogste ranking van Nederland is nummer 27.
Momenteel sta ik nummer 58, maar ik heb in 2019 mijn eerste ATP punt gehaald waardoor ik rond de 1600ste plek op de wereldranglijst sta. Dat geeft toch een bijzonder gevoel om in dezelfde lijst te staan als Roger Federer en Rafael Nadal.

Doelen en dromen

Wat wil ik behalve een zo’n hoog mogelijke ranking op de wereldranglijst? Mijn eigen tennis staat op de eerste plaats. Ik ben nog jong, fit en zorg goed voor mezelf. Daar richt ik mij op en op die manier wil ik het meeste uit mezelf halen. Om dit vol te houden moet ik geld verdienen en mijzelf ontwikkelen. Dit doe ik door les te geven.

Een heel belangrijk doel voor mij is een financiële basis te houden. Zo kan ik voltijd trainen. Op de baan, in de hal twee keer per dag en dagelijks fysiek. In zo’n trainingsweek wil ik beter worden op alle vlakken: technisch, tactisch, fysiek en mentaal.
Een voorbeeld van een mentale training: soms stap ik bewust uit mijn comfortzone te gaan om het wat moeilijker te maken voor mijzelf. Dan kijk ik hoe ik erop reageer en hoe ik probleemoplossend denk.

Ook wil ik mij als tennistrainer blijven ontwikkelen door naar cursussen en workshops te gaan en verschillende beurzen te bezoeken. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk leren van andere tennislanden en culturen zoals bijvoorbeeld Spanje. Dat is namelijk een land waar mijn speltype met veel spin en lange rally’s is ontstaan.

Inspirerende quotes

  • Winners train, losers complain.
  • Roeien met de riemen en toch het maximale uit jezelf halen.
  • Strong people solve problems, weak people hide problems.